Bergly Bryggeri

ØL FOR EKTE ØL ELSKERE.

Ølets opprinnelse.

ØL MED EN HISTORIE

Øl har blitt brygget i tusener av år. Lenge før eventyret om Jesus startet.
Kvinner brygget øl tusener av år før mannfolk begynte. 

Det ble brukt i byer som drikke istedet for vann som ofte var forurenset. I middelalderen drakk innbyggerne i Trondheim 4-5 liter øl hver dag, gammel som ung.

Egypterne brukte det som betalingsmiddel til arbeidere. Det gikk nok med en del liter for å få opp pyramidene.

Noen hevder at ølet var en større pådriver for det moderne landbruket enn brødbaking var p.g.a. kornets viktighet for å lage øl.

Det skal man kanskje ta med en klype salt, men produksjon av malt var såpass stor at skatteleggingen av malt og øl i Storbritania på 1300 tallet stod for mer enn 25% av den totale skatteleggingen i landet.

Tidligere var det vanlig på norske gårder å brygge sitt eget øl. I en periode skulle man også levere en viss mengde til kongen etter hvor stor gården var. Unnlot man å gjøre dette gjenntatte ganger kunne man bli landsforvist.

I dag er det heldigvis slutt på det. Det er fritt fram for den enkelte å brygge så mye/lite som man vil så lenge det ikke er for salg og ølet ikke er sterkere enn 12%.

Interessen for hjemmebrygging har tatt seg kraftig opp de siste årene. Bort med industriølet ! Her skal det brygges håndtverksøl med mye humlesmak, høy alkoholstyrke og gjerne med fancy etiketter.

Litt overdrevet selvfølgelig. Det brygges mye godt øl uten alt for mye humle og gjerne et øl man kan drikke et glass av uten å snøvle på en tirsdagskveld mens man ser på barne-TV med ungene.

De gamle Norske gjærstammene har også fått sin rennesanse. Kveik som de gjerne blir kalt, blir nå brukt av mange hjemmebryggere.

Det er også blitt en liten produksjon av malt i Norge. Stor Galaas gård og Bonsak gårdsmalteri er 2 av disse. 
 Odd Nordland skrev allerede i 1969 en avhandling om norske bryggetradisjoner på gårdene rundt om i Norge. Den er på engelsk og over 300 sider, men er verdt å ta en titt på. Den er også full av gamle bilder og illustrasjoner som viser hvordan byggingen foregikk. Trykk på linken her for å lese. 

Tenker du på å begynne med ølbrygging så har jeg bare en ting  å si. 

Hold dere unna ! 

Dette blir en altoppslukende hobby der rustfrie deler fra Kina hagler ned i postkassen. Fryseren(e) blir brukt til humlelager. Finn blir trålet hver dag etter brukte kjøleskap som kan brukes som gjæringsskap. Det blir bygget eget bryggerom, eventuelt så tar du over badet. Ungene kan vaske seg i den gamle sinkbaljen i uthuset.

Sakte men sikkert fyller du opp hele huset med diverse maltsorter, kjeler, kokeplater, humletyper og utallige "kinadeler" i 1/2toms rustfri deler.

Men billig øl blir det jo ?

NORBRYGG Hjemmebryggernes organisasjon